Wilt u op een gezonde manier gewicht verliezen?

In de moderne tijd hebben we veel te maken met overgewicht. Televisieprogramma’s worden gewijd aan mensen met obesitas en dieet boeken vliegen over de toonbank. We willen wel afvallen en we proberen er alles aan te doen. Het probleem is alleen dat we vaak niet weten hoe. Je kunt op zoveel manieren proberen gewicht te verliezen dat we af en toe door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn een aantal handige weetjes die je kunnen helpen om op een gezonde manier af te vallen en weer in vorm te komen.

Gezond bewegen

Bewegen en sporten dat is de voornaamste manier om af te vallen. Wanneer je alleen maar minder gaat eten, gaat je lichaam minder verbruiken maar je lichaam stelt zich daarop in en uiteindelijk val je niet af. Het gaat dus niet om minder eten maar vooral om het meer sporten. Alleen als je meer sport gaat je lichaam zijn vetreserves aanspreken en dat merk je want dan verlies je gewicht. Het is niet de bedoeling dat je je helemaal in de sport stort, je moet het op een rustige manier opbouwen want anders loop je ook het risico dat je je lichaam overbelast en dan kun je helemaal niet meer sporten. Je verliest dan ook geen gewicht en dat is juist niet wat je wilt.

Gezond eten

Naast veel bewegen, moet je ook gezond eten. Wanneer je stopt met eten en meer gaat bewegen kom je al snel in een negatief energiebalans. Je zult merken dat je veel minder energie hebt om dingen te doen en veel sneller uitgeput bent. Zorg daarom dat je genoeg gezond voedsel binnen krijgt. Heel veel vet is niet goed voor je lichaam, maar totaal geen vet meer eten is ook erg slecht. Bepaalde vetten heb je nodig voor belangrijke processen in je lichaam. Zoals het in stand houden van het immuunsysteem. Je lichaam is niet in staat om deze vetten zelf te maken dus het essentieel dat je ze binnen krijgt via de voeding. Calorieën zijn leuk om op te letten, maar sla er niet in door. Iedereen heeft een andere stofwisseling en dat houdt ook in dat iedereen een andere hoeveelheid calorieën nodig heeft.

Gezond dieet

Om gewicht te verliezen kun je op dieet gaan. Dat houdt in dat je voor jezelf een bepaald eetpatroon gaat opstellen. Je kunt dit doen aan de hand van de vele boekjes die er in omloop zijn. Je kunt er ook voor kiezen om hulp van een dietiste in te schakelen. De dietiste is gespecialiseerd in dieten en daarom kan hij of zij een dieet voorschrijven dat het beste bij je past. Niet iedereen is hetzelfde en ieder persoon heeft iets anders nodig om te kunnen voorzien in zijn dagelijkse behoefte. Een dietiste kan je daarbij helpen en ervoor zorgen dat je op een goede manier gewicht verliest.

Verlies je zelf niet

Probeer voor jezelf een streefgewicht op te stellen. Neem dit streefgewricht als doel van je dieet en stop met dieten op het moment dat je op dit streefgewicht zit. Uiteraard moet je dan wel proberen om op je streefgewicht te blijven, maar sla er niet in door. Houdt je doel voor ogen en ga niet verder dan gepland, op die manier verlies je jezelf en dat moet je absoluut voorkomen. Het is daarom handig om andere mensen of eventueel een dietiste in te lichten over je doel. Zij kunnen je helpen om je doel te bereiken en daarnaast kunnen ze voorkomen dat je jezelf verliest. Je zult merken dat afvallen beter gaat als je mensen om je heen hebt die je steunen.