Het South Beach dieet, geschikt voor jou? Hieronder lees je wat dit dieet inhoudt.

Als je wilt afvallen zijn er namelijk tal van mogelijkheden. Iedereen kent Sonja Bakker en waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een Bakker-dag ingelast om bij te komen van de grote hoeveelheid snoepgoed in de dagen ervoor. Dit is alleen maar leuk als je goed op gewicht bent. Als je wilt afvallen, is zo'n Bakkerdag niet zo geschikt. Je zult dan efficient aan het werk moeten om op gewicht te komen. Het South Beach dieet is een voorbeeld van een dieet wat je kunt volgen.

Niet iedereen is geschikt voor dit type dieet. Probeer dus uit te zoeken wat het inhoudt en ga kritisch bij jezelf na of dat het ook echt wat voor jou is. 

South Beach dieet

Het South Beach dieet is een dieet waarbij je geen koolhydraten mag eten of nauwelijks vet mag binnen krijgen. Het is een leefwijze waar je aan zult moeten wennen. Het dieet hanteert strenge regels van wat je wel en wat je niet mag eten en zeker in het begin zal dit lastig zijn. Het dieet bestaat uit drie fases waarvan de eerste fase als het zwaarste wordt beschouwd. In de eerste fase wil je de bloedsuikerspiegel weer stabiel laten worden, dit kun je doen door bepaalde voedingsmiddelen wel te eten en andere voedingsmiddelen niet. Je eet in de eerste fase bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten. In fase 2 mag je langzaam weer wat koolhydraten gaan toevoegen. Wanneer je blijft afvallen doe je het goed. Als je stopt met afvallen, moet je minder koolhydraten eten. In fase 3 kom je pas als je op je streefgewicht bent, het gaat dan om je leefwijze en je mijdt automatisch dingen die slecht voor je zijn. 

Achtergrond

Het South Beach dieet is een project van Dr. Arthur Agatston. Hij heeft ontdekt dat insulineresistentie verdwijnt als je minder koolhydraten eet. Insulineresistentie houdt in dat je lichaam onvoldoende reageert op insuline en als reactie daarop worden er extra vetten en koolhydraten opgeslagen in je lichaam zonder dat ze omgezet worden in energie wat er in resulteert dat je zwaarder wordt. Wanneer insuline deze stoffen weg kan vangen, worden ze verbruikt als energie en worden ze maar in beperkte mate opgeslagen. Wanneer je minder koolhydraten eet, wordt insuline meer geprikkeld om de stoffen voor de energievoorziening op te nemen. Er is namelijk veel minder energie op voorraad dus insuline moet wel om ervoor te zorgen dat je lichaam nog kan functioneren. 

Geen calorieën tellen

Bij andere dieten heb je vaak dat je moet bijhouden hoeveel calorieen je per dag binnen krijgt. Bij het South Beach dieet is dat niet het geval. Dit zorgt ervoor dat het South Beach dieet heel erg gemakkelijk is. Bij het South Beach dieet houdt je alleen maar rekening met de glycemische index van het voedsel dat je binnenkrijgt en let erop je dat je goede vetten en goede koolhydraten binnenkrijgt. Bij het South Beach dieet hoef je geen rekening te houden met porties, er is meer toegestaan dan dat er verboden is en je kunt zelf aangeven hoe lang je over de verschillende fases wilt doen. 

Begeleiding

Omdat het South Beach dieet zo simpel is, is het niet perse nodig om begeleiding erbij te hebben. Toch kan het altijd makkelijk zijn. Zelf is het vaak lastig om uit te zoeken welke koolhydraten en vetten goed zijn. Het kan makkelijk zijn om daar hulp bij te hebben, daarnaast is het lastig om je aan een dieet te houden wanneer je aan een ongezonde levensstijl gewend bent. Het kan daarom heel fijn zijn om iemand achter je te hebben die je steunt en die je motiveert om door te blijven gaan. Dit hoeft niet eens een specialist te zijn maar het kan ook een goede vriend of vriendin zijn.