Koolhydratendieet, is het geschikt voor jou?Tegenwoordig zie je overal mensen met overgewicht, op het station, in de trein, voor de patatzaak. En programma's zoals 'Help, mijn kind is te dik' zijn tegenwoordig helemaal hip. Steeds meer begint onze samenleving op die van Amerika te lijken en als reactie daarop springen overal dieten uit de grond. We willen afvallen, maar we worden zo platgegooid met de verschillende dieten dat we van ellende meer gaan eten. Toch hoeft afvallen niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet waar je bezig bent en rekening houdt met je eigen lijf. Ieder mens is anders en voor ieder mens is een ander dieet geschikt.
Werking van koolhydraten in lichaam
Koolhydraten is eigenlijk een verzamelnaam voor suikers. In elk soort voeding zitten koolhydraten. Dit is een goede zaak. Je lichaam neemt deze koolhydraten op in de vorm van glucose. Om te functioneren heeft je lichaam glucose nodig. Glucose wordt namelijk in verschillende organen van je lichaam omgezet in energie en deze energie hebben we nodig om de dag door te komen. Daarnaast kan het lichaam glucose opslaan in de vorm van vet, eiwit of glycogeen. Uit deze voorraden haalt het lichaam energie op het moment dat glucose schaars is. Sommige van deze voorraden worden omgezet in glucose en dan omgezet in energie, andere worden direct gebruikt voor de energievoorziening.
Tekort aan koolhydraten
Wanneer je een tekort hebt aan koolhydraten gaat je lichaam, zoals hierboven verteld, energie halen uit de voorraden die het lichaam eerder opgeslagen heeft. Allereerst gaat je lichaam het opgeslagen glycogeen gebruiken voor de energievoorziening. Dit raakt echter al vrij snel op en op dat moment schakelt het lichaam over naar de vet- en eiwitreserves. In het beginstadium is dat allemaal nog niet zo erg, maar wanneer dit doorzet zul je merken dat je lichaam zijn spieren gaat afbreken om er eiwit uit te halen en het vetweefsel afbreekt om er vet uit te halen. Nu denk je dat dat misschien goed is, je wilt tenslotte afvallen, maar als je lichaam in deze processen terecht komt, kom je in een negatieve energiebalans en krijg je gezondheidsklachten.
Koolhydratendieet
Het is nu lastig om te beslissen, zijn koolhydraten nou wel goed voor je of juist niet. Het antwoord ligt ergens in het midden. Je hebt koolhydraten nodig om te overleven en te zorgen dat je gezond blijft, maar een teveel aan koolhydraten zorgt voor meer vetopslag en daardoor wordt je dikker. Een koolhydratendieet houdt in dat je net genoeg koolhydraten eet om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Je voorkomt dat je lichaam in een negatieve energiebalans komt omdat je steeds net op tijd je voorraden aanvult. Toch gaat je lichaam het vet afbreken en daardoor val je af.
Dieet samenstellen
Het is lastig om zelf te berekenen hoeveel koolhydraten jij nodig hebt voor je dagelijkse behoefte. Het is daarom verstandig om dit over te laten aan een dietiste. Deze persoon heeft ervoor gestudeerd om mensen zo goed mogelijk te helpen met hun dieet en kan aan de hand van jouw gegevens uitrekenen hoeveel koolhydraten voor jou voldoende zijn. Let er wel op dat op het moment dat je meer gaat sporten, wat zeker aan te raden is als je gewicht wilt verliezen, je ook meer energie gaat verbruiken en je dus meer koolhydraten nodig hebt. Overleg regelmatig met je dietiste en houdt een dagboek bij van je dagelijkse bezigheden zodat zij of hij rekening kan houden met de eventueel veranderende behoefte aan energie en dus aan koolhydraten.